Λαογραφικό Μουσείο Κοσμά
Εκεί θα βρείτε το εργαλεία των χτενών Kosmit έργα τοπικής ξυλογλυπτικής κεραμικά, υφαντική και κεντήματα. Αρχαιολογικά ευρήματα & ιστορικά έγγραφα είναι επίσης στην οθόνη. Σήμερα, έργα λαϊκής τέχνης κατασκευάζονται από Κοσμίτες, νέους τεχνίτες, που ασχολούνται με την ξυλογλυπτική
Βιβλιοθήκη-Γκαλερί  
Ευκαιρία για καλλιέργεια του πνεύματος, καθώς στην κοινότητα υπάρχει μια πλούσια δανειστική Βιβλιοθήκη με περίπου 3500 τόμους βιβλίων, περιοδικών και άλλων εκδόσεων. Ιδρύθηκε το 1954 και βρίσκεται στο σχολείο του χωριού.
 
Μονή Ελώνης  
Το Μοναστήρι της Έλωνας βρίσκεται σε μια απότομη πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 650 μ., Περίπου 15 χλμ. Από τον Κοσμά και 17 χλμ από το Λεωνίδιο. Πρόκειται για ένα αρκετά παλιό μοναστήρι που χρονολογείται από το 1300 περίπου. Το Μοναστήρι με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, είναι χτισμένο σε έναν απότομο βράχο και κυριολεκτικά φαίνεται να αιωρείται πάνω από το φαράγγι του Δάφνου.
 
Το φαράγγι του Δαφνώνας  
Η περιοχή γύρω από τη Μονή ορίζεται από ένα μακρύ φαράγγι στην ανατολική πλευρά του βουνού που ξεκινά από το χωριό Κοσμάς, περνάει από το Μοναστήρι της Ελώνης και καταλήγει στο επίπεδο της θάλασσας, κοντά στο Λεωνίδιο. Το φαράγγι της Δάφνου διακρίνεται για την πλούσια χλωρίδα του, η οποία περιλαμβάνει ορισμένα σπάνια είδη, όπως το Potentilla arcadiensis, καθώς και τέσσερα ενδημικά είδη που βρίσκονται αποκλειστικά εκεί. Για το λόγο αυτό, η περιοχή θεωρείται προστατευμένη και αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000, με κωδικό GR2520005.
Ποτίστρες
 
Αφήνοντας τον Κοσμά στο Πλατανάκι και τον Άγιο Βασίλη (υπέροχη διαδρομή από τον δασικό δρόμο), ακολουθούμε αριστερά τον κοντό χωματόδρομο προς Ποτίστρες, μια όμορφη περιοχή με πέτρινη βρύση (χτίστηκε το 1929), πλατάνια και νερό. Σε αυτό το μέρος, οι κάτοικοι ποτίζουν τα ζώα τους με τρεχούμενο νερό.
 
Το δάσος με τις καστανιές 
 
Μέσα και γύρω από τον Κοσμά υπάρχει ένας υπέροχος κάστανος που σχηματίζει ένα τεράστιο δάσος καστανιάς – ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα – όπου μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας στη φύση.
 
EL