Πώς θα έρθετε από Αθήνα μέσω Σπάρτης:

Μπορείτε να φθάσετε στον Κοσμά, ερχόμενοι μέσω Σπάρτης (περίπου 52χλμ.). Στον ποταμό Ευρώτα πριν την πόλη της Σπάρτης, στρίβουμε αριστερά με προορισμό τον Πάρνωνα. Περνώντας μέσα από γραφικά χωριά, ανηφορίζουμε και σε λιγότερο από μία ώρα φθάνουμε στον Κοσμά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να έρθετε από τη Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου – Τριπόλεως, στρίβουμε πριν τον κόμβο της Νεμέας προς Άργος. Συνεχίζουμε στην παλαιά Εθνική οδό Κορίνθου – Τριπόλεως και μετά τους Μύλους παίρνουμε τον δρόμο προς Άστρος. Ακολουθώντας μια χορταστική σε εικόνες διαδρομή, φθάνουμε στο Λεωνίδιο. Ανηφορίζοντας τον Πάρνωνα, αντικρίζουμε το μπαλκόνι της Κυνουρίας τον Κοσμά έχοντας διανύσει συνολικά 259χλμ. Ο δρόμος από το Λεωνίδιο προς τον Κοσμά διασχίζει το επιβλητικό φαράγγι του ποταμού Δαφνώνα, περνώντας μέσα από εκπληκτικά τοπία, γεφυράκια, θεόρατους βράχους και πυκνή βλάστηση.

Πρόκειται για μια εξαιρετική διαδρομή αλλά, αρκετά αργή αφού ο δρόμος είναι στενός και γεμάτος κλειστές στροφές. Ο δρόμος περνά από το διάσημο μοναστήρι της Παναγιάς της Έλωνας και στη συνέχεια ανεβαίνει στον Πάρνωνα μέσα σε ένα μαγευτικό ελατόδασος. Ο δρόμος μετά την Έλωνα, χαρίζει ανεμπόδιστη θέα στις νότιες κορφές του Πάρνωνα και τα βουνά του Ζάρακα, οδηγώντας στον Κοσμά. Η ίδια διαδρομή, μέσω Λεωνιδίου, ισχύει και για όσους έρχονται από Βόρεια Πελοπόννησο.

EL